Алпийски здравец

от admin 23.07.2017 0 коментар(а)

Алпийски здравец

 

Всеки познава здравеца. Издръжлив и красив, той е едно много популярно растение, както за градината, така и като саксийно цвете. „алпийският здравец” е малко по-различен от обикновения здравец, но не е по-малко привлекателен и полезен. Това ниско разпространяващо се растение се радва на широка гама от почви и прави отлична основа. Продължете да четете, за да научите повече за алпийския здравец и грижите за него.

Алпийския здравец (Erodium reichardii) е известен също като Еродий - това наименование идва от древногръцката дума за "чапла". Името се дължи на формата на незрелите плодове на растението, което прилича на клюна на водната птица. Името е пренесено и в обикновените имена на английски и се нарича, или "Херонов клюн", или "Щъркелов клюн”. Алпийските растения са почти нискорастящи. В зависимост от сорта, те могат да варират от ниски, през не по-високи от петнадесет сантиметра, до малки храсти. Венчелистчетата им са с до пет, малки и деликатни по форма, обикновено около шест сантиметра и в нюанси от бяло до розово.

Цветята са склонни да се слепват заедно и рядко се появяват сами. Отглеждането на Алпийския здравец е много лесно. Растението предпочита добре дренирана почва и много слънце. То ще понесе дори дълбока сянка, но не и по-слаба почва.

В зависимост от сорта, растението е устойчиво на неприятели и неблагоприятни атмосферни и климатични условия. Здравецът изисква много малко поддръжка - в най-горещите и сухи месеци можете да го съживите с няколкократно поливане, но в по-голямата си част той се нуждае само от минимално количество допълнителна вода. Отглеждан на закрито, той може да стане жертва на листни въшки, но на открито е практически устойчив на всякакви вредители. Алпийският здравец се размножава през пролетта, като се отделят нови издънки с част от старите корени. Така че, ако търсите нещо, което да покрие градината ви с ризида, която да гали погледа, опитайте да добавите това алпийско растения в двора си.