Ахименес – разноцветната камбанка

от admin 23.07.2018 0 коментар(а)

 

Растенията Ахименес обикновено се свързват с африканската виолетка и са известни също като растенията на топлата вода, сълзите на Майка Тереза, лъка на Купидон, но най-често се срещат под името вълшебното цвете. Този мексикански растителен вид е интересен ризоматорен многогодишен вид, който цъфти от лятото до есента. В допълнение, Ахименес е невзискателна цветна култура, която не изисква почти никакви грижи. В тази публикация ще научите как да отглеждате магическите цветя Ахименес.

Описание на Ахименес

Магическите цветя са получили прякора си „топла вода”, поради факта, че някои хора мислят, че ако потопят цялата саксия в топла вода, това насърчава цъфтежа. Това интересно растение расте от малки коренища, които се размножават бързо. Листата са светли до тъмнозелени и размити. Цветовете са с фуниевидна форма и съществуват в голямо разнообразие от нюанси, включително розово, синьо, червено, бяло, лавандула или лилаво. Цветята са подобни на манги или петунии. Цветовете може да висят надолу и настрани, когато се засаждат в саксии, което ги прави отличен избор за висящи кошници.

Как да отглеждате Ахименес?

Растенията Ахименес са лесни за отглежане, докато почвата се поддържа равномерно влажна, влажността е висока и на растението се дава ежеседмично хранене с тор през вегетативния период. Завържете върха на цветето и го изправете високо, за да запазите формата му.

Как да се грижите за „магическото цвете”?

Това хубаво цвете се отглежда предимно като лятно саксийно растение. Ахименес longiflora изисква температури най-малко десет до шестнайсет градуса през нощта. През деня това растение се справя най-добре с температури около двайсет и четири градуса. Поставете растенията в светла среда, където светлината пада индиректно или на изкуствена светлина. Цветята изчезват през есента и растението отива в латентност и произвежда грудки. Тези грудки растат под почвата и във възлите на стъблата. След като всички листа са отпаднали от растението, можете да съберете грудките, които ще бъдат засадени през следващата година. Поставете грудките в саксии или торби от почва или вермикулит и ги съхранявайте при температури между десет и двайсет градуса. През пролетта, засадете грудките на дванайсет до двайсет и четири милиметра дълбочина. Растенията поникват до началото на лятото и скоро оформят цветове. Използвайте африкански виолетов микс от почва за най-добри резултати.