Дифенбахия

от A 01.12.2022 0 коментар(а)

Дифенбахия

 

Как да поливаме и отглеждаме Дифенбахия / Dieffenbachia

Най-добрият начин за поливане на вашата Dieffenbachia е да я оставите да ви подскаже кога има нужда от вода, като проверявате нивото на влажност на почвата. Почвата на Dieffenbachia трябва да се усеща леко влажна, без излишна вода. Ако поливате растението прекалено много, водата ще се събира на дъното на саксията, създавайки условия за загниване на корените. Ако почвата пресъхне, растението ще покаже признаци на увяхване. Полейте вашата Dieffenbachia, когато почвата се почувства суха на дълбочина около половин сантиметър. В зависимост от мястото, където живеете, и сезона може да се наложи да поливате растението по-често или по-рядко. Като цяло, когато започнете да поливате растението по-рядко, трябва да го пресадите, за да му осигурите свежа почва с по-добър дренаж. Ако не сте сигурни дали растението ви трябва да бъде пресадено, обърнете внимание на признаците на забити в почвата корени.

 

 

 

 

Най-добрата смес за саксии за Dieffenbachia

За да виреят добре, растенията Dieffenbachia се нуждаят от богата и добре дренирана смес за саксии. Изберете смес за саксии с рН между 5,5 и 6,5, което е неутрално до леко кисело. Можете да намерите готови смески за саксии в магазините за градинарство или да си приготвите сами от равни части торфен мъх, вермикулит, перлит и компост. Избягвайте да използвате смес за саксии, приготвена от почва за кактуси или торове, които могат да повредят вашата Dieffenbachia. Ако забележите, че листата на растението ви стават кафяви и опадат, това може да е знак, че почвата е твърде кисела. За да коригирате това, добавете малко вар към сместа за саксии, за да повишите нивото на pH до неутрално. Ако листата увяхват или виждате признаци на кореново гниене, проверете дали почвата не е прекалено кисела или прекалено алкална.

 

Грижи след цъфтежа на Dieffenbachia

Растенията Dieffenbachia са тропически вечнозелени растения, които обикновено цъфтят и губят листата си през зимата. Растенията Dieffenbachia се отглеждат заради декоративните си листа, а цветовете са бонус. След цъфтежа листата опадат, като остават само цветовете. Можете да отстраните цвета или да го оставите там, докато изсъхне и падне по естествен начин. След прецъфтяването вашата диефенбахия ще се нуждае от малко повече вода и тор, за да отгледа нови здрави листа. Можете също така да подрежете стъблото след цъфтежа, за да насърчите растението да отгледа повече листа и цветове.