Хелиотроп ванилия

от mila 26.04.2023 0 коментар(а) Съвети,

 

Търсите информация или от къде да закупите Хелиотроп ванилия?

 

Повечето сортове цъфтят през пролетта, често с аромат, подобен на мед. Цветовете им са в широка гама от цветове, включително бяло, жълто, оранжево и червено, както и в комбинация от два или повече от тези цветове. Венчелистчетата често са набраздени или набраздени като ръбовете на раковина, което им придава елегантен и деликатен вид. Сред по-необичайните сортове има и такива, които дават цветове в необичайни цветове.

 

Хелиотропите привличат полезни насекоми и колибрита в градината ви.

Въпреки че са отлични в контейнери, хелиотропите са привлекателни и за опрашващите насекоми, включително пчели и пеперуди. Освен това някои сортове са особено привлекателни за колибритата; оранжевите и червените сортове са особено търсени от тези пъстри птици. Хелиотропите могат да се отглеждат и за отблъскване на вредни насекоми. Ароматът им се счита за добър репелент за комарите.

 

 

Листата, стъблата и корените на хелиотропите са годни за консумация.

Листата и стъблата на повечето сортове са годни за консумация. Те имат малко горчив, остър вкус и могат да се приготвят по различни начини. Често се добавят към салати или се използват за приготвяне на туршии. Корените също са годни за консумация, но се използват по-рядко от листата и стъблата. Корените на хелиотропа са добър източник на витамин С и могат да се приготвят по същия начин като пащърнака. Листата и стъблата са богати на витамин А и могат да се приготвят по същия начин като ендивията. Добавянето на няколко листа или стъбла към салата или супа придава пикантен, пиперлив вкус. Корените могат да се приготвят като пащърнака и се смята, че са много добри в зимна супа.

 

Цветовете са годни за консумация и могат да се използват за украса.

Цветовете на много сортове могат да се консумират. Вкусът им е подобен на аромата: сладък и донякъде подобен на ванилия. Цветовете могат да се използват за гарниране на най-различни ястия - от салати до десерти. Особено популярни са като украса за десерти като крем брюле, при които горната част на крем брюлето от прегоряла захар контрастира със сладостта на цветовете. Цветовете на някои сортове, като например на обикновената багрилна трева (H. spicatum), са леко отровни. Те не трябва да се консумират. Когато събирате цветовете, отрязвайте ги в основата, веднага щом се отворят, за да не станат горчиви.

 

Хелиотропите се събират и сушат лесно.

Цветовете на повечето сортове могат да се събират лесно; просто ги отвийте с пръсти. Те могат да се използват пресни или изсушени. Изсушените цветове на хелиотропа имат много дълъг срок на годност и са особено популярни в Япония, където се използват за приготвяне на чай. Могат да се използват и за направата на декоративни изделия, като например аранжировки от сухи цветя. Листата и стъблата също могат да се събират и сушат. Когато се изсушат, листата и стъблата стават крехки и често се използват като декоративни акценти в градината или за направата на билкови венци.

 

разсандик