Целозия (петльов гребен)

от mila 26.04.2023 0 коментар(а) Важно на знаем,

 

Търсите информация или от къде да закупите Целозия (петльов гребен)?

 

Celosia argentea е ароматна билка с хрупкав вкус, която често се използва в азиатската кухня. Тя принадлежи към род Celosia, който е част от семейство Горчицови (Brassicaceae). Най-известна е с главичките, които се появяват през лятото и които са основно гроздове от малки жълти цветове с цвят на горчица. Семената са заобиколени от груба обвивка, която ги прави лесно разпознаваеми. След като семената узреят и обвивката е напълно суха, растението умира и семената могат да бъдат събрани.

 

 

Как се отглежда Celosia argentea: 10 лесни стъпки

Избор на целозия аргентеа: Първата стъпка при отглеждането на това семе е да изберете сорт. Можете да закупите семена онлайн, но най-добре е да посетите местния градински магазин, за да видите какво имат на склад. Можете също така да отгледате целозия у дома, като започнете със съществуващ сорт, с който разполагате. Следващата стъпка е да намерите слънчево място с пълно слънце, но частичната сянка също е подходяща, например тераса или слънчев вътрешен двор. Избягвайте места, където ще замръзне или ще се нагорещи прекалено много, тъй като не понася добре екстремни температури. Подготовка на почвата: Почвата за отглеждане на целозия трябва да е богата на хранителни вещества, но не прекалено влажна или суха. Песъчливо-глинестата почва е най-подходяща за това растение, а за да бъде още по-добра, можете да я обогатите с компост. Засаждане на семената: След като подготвите почвата, можете да засадите семената. Можете да ги засеете директно в почвата или в контейнер, например в тава. Отглеждане на целозия: Целозията може да расте добре на пълно слънце, но понася и частична сянка. Можете да я отглеждате и на закрито, но най-добре ще се чувства на слънчево място. Поддържане на градината: Семената бързо ще пораснат и ще дадат цветове. Въпреки това те също трябва да се поддържат, така че не забравяйте да ги поливате, когато почвата е суха, и се уверете, че почвата не е прекалено суха. Събиране на семената: След като семената започнат да зреят, те ще произведат малки горчичножълти главички. Можете да ги събирате, когато са сухи и твърди, или да ги оставите да останат малко влажни, за да улесните изваждането им от главичката.

 

Инструкции за засаждане

Изберете слънчево място с пълно слънце, но частичната сянка също е подходяща, например тераса или слънчев вътрешен двор. Избягвайте места, където ще замръзне или ще се нагорещи прекалено много, тъй като не понася добре екстремни температури. Почвата за отглеждане на целозия трябва да е богата на хранителни вещества, но не прекалено влажна или суха. Песъчливо-глинестата почва е най-подходяща за това растение, а за да бъде още по-добра, можете да я обогатите с компост. Семената могат да се засадят директно в почвата или в контейнер, например в тава. Ако засаждате директно, поставете ги на 3-5 инча под нивото на почвата. Ако ги засаждате в контейнер, уверете се, че тавата за семена е дълбока поне 2 инча. Поливайте целозията, когато почвата засъхне, и се уверете, че тя не е прекалено суха. Можете също така да използвате смес за саксии на закрито, която да ви помогне да поддържате нивото на влажност на почвата.

 

разсандик