Циклама

от mila 26.04.2023 0 коментар(а) Важно на знаем,

 

Търсите информация или от къде да закупите Циклама?

 

Цикламата е род многогодишни растения с ефектни цветове. Съществуват около 20 вида, повечето от които произхождат от Средиземноморския регион, но един вид е роден в Иран. Най-често култивираният вид е Cyclamen persicum, който произхожда от планините на Южна Турция. Цикламите отдавна са популярни като стайни растения, особено през зимните месеци. Естествените им условия на отглеждане са субтропични и често се третират като тропически растения, които изискват температура над 10 градуса по Целзий. Родът Cyclamen произхожда от гръцките думи "cyclos", което означава "кръгъл", и "phainein", което означава "появявам се", във връзка с кръглата грудка на цикламата, която е скрита под земята, докато растението не цъфне.

 

Външен вид и особености на персийската циклама

Персийската циклама е интересно растение с поразителен външен вид. Цветовете се образуват по различно време на годината, в зависимост от сорта. Те могат да се видят през зимата, пролетта, есента и дори през лятото. Цветовете са предимно розови или червени, но има и различни цветове, включително бяло, лилаво, оранжево и сьомга. Персийските циклами са много популярни като стайни растения, тъй като обикновено са лесни за поддържане и са красиво допълнение към всеки дом. Цикламите имат месести листа със сърцевидна форма и розов или зелен цвят. По листата има петна или петна с неправилна форма и цвят. Листата са основната характеристика на това растение, тъй като по тях най-лесно се разпознава цикламата.

 

 

Условия за отглеждане на персийска циклама

Персийската циклама предпочита леко сенчесто място или непряка светлина. Пряката слънчева светлина не се препоръчва, защото ще изгори листата. Почвата за отглеждане на циклама трябва да е добре дренирана, влажна и богата на органични вещества. Персийската циклама трябва да се поддържа при температура от 25 градуса по Целзий. Персийската циклама може да се отглежда и на закрито в Северна Индия, а също така е популярна и при парлив, тропически климат. Цикламите имат дълъг вегетационен период, затова трябва да се засаждат през лятото или в началото на есента.

 

разсандик