Цинерария ( Сенецио )

от mila 26.04.2023 0 коментар(а) Декоративни растения,

 

Търсите информация или от къде да закупите Цинерария ( Сенецио )?

 

Senecio cruentus, известен като кървящо сърце, е тревисто многогодишно растение със сърцевидни листа и големи гроздове от малки розови цветове, подобни на звезди, които се появяват през лятото. Това растение вирее най-добре във влажна или мокра почва, затова не е идеално за отглеждане в сухи райони. То може да се отглежда при средни условия, но за да вирее, изисква пълно слънце. Кървящото сърце предпочита частично засенчени позиции. Предпочита добре дренирана почва с добро съдържание на органични вещества и неутрално рН. Засадете го на защитено място, където няма да бъде изложено на прекомерна влага или замръзване, и го отглеждайте далеч от стени и сгради, защото лъскавите му листа привличат сок, който ги оцветява в червено, когато са мокри. Податлива е и на ръжда, когато расте в близост до други растения, по чиято повърхност може да има спори на гъбички, които могат да се вкоренят там, ако условията са подходящи. След това гъбичките се разпространяват бързо, причинявайки черни петна по листата и в крайна сметка смърт, ако не се третират достатъчно рано с фунгицид с меден сулфат или меден ацетат.

 

Как да извадим Senecio cruentus от семената?

Семената се нуждаят от светлина, за да покълнат, затова ги съхранявайте в непрозрачен съд на хладно и тъмно място. Ако отглеждате кървящото сърце като стайно растение, покрийте семената със слой влажна почва веднага след като узреят, за да покълнат. Семената покълват за 8 седмици и се развиват най-добре при температура между 60°F и 75°F. Ако нямате достъп до подходяща температура или влажност за покълване на семената, можете да опитате да ги стратифицирате. Това включва съхраняването им в среда с подходяща температура и влажност в продължение на 10 месеца, така че да започнат да покълват, когато ги поставите в почвата. Добър начин за стратифициране на семената е да ги поставите в контейнер, пълен с влажна почва, за 6 месеца, след което да ги засадите на слънчево място, където ще получават много топлина отгоре.

 

 

Как да отгледаме Senecio cruentus от смес за вкореняване на меки стъбла

Вземете участъци от стъблата, не по-дълги от 6 инча, и използвайте среда за вкореняване като мъх сфагнум. Следвайте същите стъпки, както по-горе, за да стратифицирате частите и да започнете да ги поливате. Можете също така да използвате смес за вкореняване на меки стъбла, която е търговски продукт, създаден да помогне на резниците да се вкоренят по-бързо.

 

 

Как да размножаваме кървящо сърце чрез връхни резници

Вземете стъблени резници, които са на няколко седмици, и използвайте хормони за вкореняване като имел, хормон за вкореняване на прах или търговска смес за вкореняване. Поставете резниците в съдове, пълни с почва, и ги полейте добре. Ако резниците получават достатъчно вода, корените им ще се образуват само за 4 до 6 седмици. Можете също така да ги поставите в подложки за мъгла, за да може водата да заобиколи почвата и корените да достигнат до въздуха. Това е най-добрият начин за размножаване на кървящо сърце от резници. Подменяйте почвата в контейнерите на всеки няколко седмици, за да предотвратите изсъхването ѝ.

 

разсандик