3 причини да имате рози в градината

от A 30.04.2019 0 коментар(а)

Откакто съществува градинарство, съществува и отглеждането на рози. Едва ли има и друго цвете, което толкова често да е било използвано за символ. В този текст ще се запознаем с три причини, поради, които трябва да започнете да отглеждате рози в градината си. Те са много повече, но конкретно тези три причини са за начинаещи, които все още се колебаят с какви цветя да започнат своите първи стъпки в градинарското изкуство. 

 

Първата причина е изключителното разнообразие на видовете рози. Можете да изпълните  градината си с класическите червени рози, увивни рози за оградата, чаено хибридни рози, мини рози; жълти, бели, розови, палитрата е гарантирана. Още повече лесно се създават хибридни видове, които разнообразяват градината по уникално индивидуален начин. За разлика от други видове цветя и растение, с много ясно определени цветове и разновидности, розата може да е доста разнолика.

 

Другата причина, особено за начинаещи градинари е лекотата, с която се отглеждат. Младите градинари с много малко усилия могат да отглеждат рози в различен вид почва, естествено при адекватно напояване. В допълнение, розите не изискват тежко торене и могат да понасят няколко часа пряка слънчева светлина всеки ден. Вярно е, че прекаленото слънце може да засегне розата, но няма да я убие. Увивните рози от своя страна сами раждат новите си цветчета и грижите за тях са дори по-малко.

 

Третата причина се корени в доброто влияние спрямо околната среда. То е както естетическо – неподражаемо красиво заради природата на розите, но и чисто практично то гледна точка изискванията за отглеждане. Розите имат скромна нужда от вода. Следователно това намалява техните изисквания към околната среда. Разбира се за всеки вид роза се съобразявате с изискванията за нея, така че да я отглеждате най-правилно и пълноценно.

 

Най-често младите градинари се интересуват кога е най-добре да посадите рози в градината си. Като препоръчително е това да става във времето от края на февруари до средата на април. Просто опасността от тежък студ трябва да отминала и почвата да бъде лесна за обработка.