Амхония – синята звезда

от A 11.07.2019 0 коментар(а)

Всички вие, които искате да добавите нещо уникално и нетривиално към цветната си градина, помислете за отглеждане на растението Амхония. С тази статия ще научите повече за това как да се грижите за това прекрасно цвете.

 

Информация за цветята на Амхония

 

Цветето Амхония идва от Северна Америка и жизненият му цикъл е много интересен. То се появява през пролетта с плевелната зеленина и образува чиста, заоблена могилка. В края на пролетта и началото на лятото, растящите стъбла от шест сантиметра и  звездообразните, сини цветове поникват от растението, което притежава общоприетото име „Синя звезда“. След като цветовете избледнеят, растението продължава да изглежда добре в градината, а през есента листата стават ярко жълто-златисти. Растенията „Синя звезда“ се чувстват добре в съседство с гори или в градините на къщи, а също така се развиват добре по течението на коритата на реки и в погранични територии.

 

Амхонията прави идеално допълнение към изгледа на цветната градина. Двата вида, които са лесно достъпни от разсадници и семена, са „Уилоу синя звезда“ (A. tabernaemontana,) и „Златна синя звезда“ (A. ciliate). И двете растат от десет до петнадесет сантиметра височина и шестдесет сантиметра широчина. Основната разлика между двете е в листата. Синята звезда има по-къси листа с мека текстура. Цветята на другата са по-тъмен оттенък на синьо.

 

 

Грижа за растението Амхония

 

Тя обича почвите, които постоянно са влажни. Също така предпочита повече слънце. В противен случай го засадете на светло или шарена сянка. Твърде многото сянка причинява прекалено разрастване на листата и по този начин намалява броя на цветовете. Идеалните условия за отглеждане на амхонията изискват богата на хумус почва и дебел слой органичен мулч. Когато отглеждате растенията амхония в пясъчна или глинеста почва, използвайте колкото се може повече смесен тор или добре изгнил органичен тор на дълбочина от петнадесет до двадесет сантиметра. Разпръснете най-малко три сантиметра органичен мулч като борова слама, кора или настъргани листа около растенията. Мулчът (застилката) предотвратява изпарението на водата и добавя хранителни вещества към почвата, тъй като се разпада.

 

След като цветовете избледнеят, погрижете се всяко растение да има поне една лопата органичен тор около корена си и отсечете растенията, растящи на сянка до височина двадесет и пет сантиметра. Никога не оставяйте почвата да изсъхне, особено когато растенията растат на слънце. Поливайте бавно и дълбоко, когато повърхността на почвата се чувства суха, позволявайки на почвата да абсорбира колкото е възможно повече влага, без да стане твърде мокра. През есента, когато започнат дъждовете, ограничете ръчното поливане.