От къде да си купя Магнолия?

от A 24.10.2019 0 коментар(а) Декоративни растения,

Невероятно красивото растение Магнолия носи името си от френския ботаник Пиер Магнол. Тя е кръстена на него през 1703 г. и представлява дърво или храст с прекрасни, благоуханни цветове, което заема едно от най-важните места във флората. Макар, че произхода се свързва с Азия, то расте при нашите географски и климатични условия и живее около век.

 

Естетическата наслада, която носи Магнолията, се цени от хората от много векове. През хилядолетната си история, Магнолията е любимо цвете на хора от различни държави, независимо от културата или социалния статус. Тя е едно от най-древните растения, поради което в наши дни са познати повече от 210 разновидности, които отговарят на различните вкусове на почитателите на цветята.

 

Съцветията й са невероятно привлекателни и със страхотен мириз. На цвят те обикновено са жълти, бели, лилави, розови или червени. Магнолията расте като едро вечнозелено дърво и ли храст, но съществуват и видове, които са с листа и цъвтят преди разлистване.

 

На Магнолията от гледна точка на дългата й история се преписват различни значения. Нейната символика е пряко свързана с асоциативната нагласа към нея на стопанина на овощната градина. В литературата тя обикновено се свързва с "Ин", т.е.  женската страна на живота. Прелестното цвете се асоциира с женственост, нежност, достойнство и чистота.

 

Например, през Викторианската епоха когато се изпращат магнолии от момче на момиче се счита за пизнак на любов. В древен Китай, екзотичното цвете се смята за перфектен начин да се покаже на една жена, че е красива и достойна. В Южна Америка, бялата магнолия е изключително често цветето, от което се прави букета на булката, за да се акцентира върху това, че булката е благородна и чиста.

 

Магнолиите са най-често храстовидни или дръвчета, които живеят около век. Те се опрашват от бръмбари, които биват привлечени от колоритните цветове на съцветията и ароматното ухание.

Ароматната магнолия, чието латинско име е Magnolia sieboldii е цвете, което е национален символ на Северна Корея.

Магнолията и нейната кора са основна съставка от векове в традиционната медицина на Китай за много лекарства.

 

Магнолиите са едни от най-аристократичните видове сред дърветата и храстите, като през вековете те запазват външния си вид и остават да радват хората от цял свят със своя съвършен външен вид.