Лигуструм

от A 11.09.2019 0 коментар(а)

Лигуструмът (Ligustrum) цъфти през юни и юли с дребни кремаво-бели цветчета, които имат формата на сложни изпраени гроздове. Той е особено издръжлив на ниски температури и е подходящ за залесяване и главно за живи плетове. С този пост ще опишем едни от най-интерсните ум и красиви сортове:

 

 

Ligustrum Ovalifolium Hassk

 

Прародина на този подвид е Япония. Той представлява много красив вечнозелен храст с гъсти, изправени клони, достигащи височина до 3 метра. Листата са елипсовидни, с дължина около 3-7 см. дълги, лъскави и тъмнозелени. Цветовете са жълтеникаво-бели събрани в 5-10  см. под формата на дълги, изправени, сложни гроздове. Растението цъфти и ражда червени плодчета. Този вид представлява чудесен храст за вечнозелени живи плетове. Той е слабо чувствителен на ниски температури и затова  по-подходящ за по-топлите райони на страната, където заслужава да намери най-голямо разпространение. От него са известни много пъстролистни форми, от които по-интересни са L. o. var. aurei-mardinatum, чиито листа имат жълти краища, както и L. o. var. elegans argenteum, чиито листа имат сребристи петна.     

 

 

Ligustrum Japonicum Thunb

 

За прародина на този сорт се считат Япония и Корея. Той представлява храст или малко дърво, високо 4-5 м., с едри, удължено сърцевидни, прилични на люляк, листа. Те са 4- дълги 10 см., лъскави и тъмнозелени. Цъфти през август с ароматни цветове, събрани в пирамидални сложни гроздове. Използва се за живи плетове, засаждения в групи, единично и като алейно дърво за тесни улици. У нас почти не се среща защото е много чувствителен на студ. Може да вирее само в най-топлите райони. От него са извстни следните сортове - L. j. var. aurei-mardinatum, чиито листа са с жълти краища и L. j. var. exelsum superbum, чиито листа са с бяло-кремави петна.

 

 

Ligustrum Ionandrum Diels

 

Произходът на този вид се свързва с Китай. Той представлява красив вид с много дребни листа, които се поддават лесно на оформяне и по този начин от него могат да се получат идеални геометрични форми, като кълбета, пирамиди и др. Особено красиви са кълбетата отгледани на високи стъбла. Засадени в саксии, те се използват за декорация на интериорни решения.