Цвете абелия

от A 09.08.2022 0 коментар(а)

abelia

Здрави и многофункционални, абелиите са група храсти с много видове и сортове, които цъфтят през пролетта. Те са идеални за градинарите, които обичат да отглеждат многогодишни растения, защото са изключително лесни за грижи: Веднъж създадени, те не се нуждаят от особена поддръжка, виреят на частична сянка или на слаба слънчева светлина и дори понасят кисела почва. В тази публикация в блога започваме с преглед на това какво представлява цветето абелия, преди да преминем към пет различни вида, които можете да отглеждате в градината си. Ще откриете и някои съвети за това как да ги засадите успешно и какви условия предпочитат - както и техните плюсове и минуси.

 

Какво представлява цветето абелия?

Абелията е листопаден храст, който расте в зони на устойчивост на растенията от 5 до 9 на Министерството на земеделието на САЩ. По-голямата част от сортовете абелия имат ароматни, нежни цветове, които се предлагат в нюанси на розово, бяло, червено и синьо. Вирджинският цъфтящ храст е един от най-популярните видове абелия. Тя може да израсне на височина от 3 до 10 фута, има ароматни бели цветове, които цъфтят през пролетта и растат на гроздове, и е лесна за поддържане. Друг популярен сорт е Розовата абелия, която има нежни розови цветове с бели връхчета, които цъфтят през пролетта, преди листата да пораснат. Нежните цветове на храста го правят чудесно допълнение към всяка градина, но абелията има и други предимства. Тя привлича опрашители, като пчелите, и запазва листата си през цялата зима, осигурявайки деликатен цвят през студения сезон.

 

 

 

 

Сортове абелия

Сортовете абелия се предлагат в няколко различни цвята и размери. Като цяло можете да намерите растения абелия в розово, бяло, червено и синьо, като всеки цвят има множество разновидности. Розова абелия - Розовите абелии са традиционните абелии с нежни цветове. Те са най-разпространената разновидност и обикновено са най-лесни за отглеждане. Бяла абелия - Бялата абелия отглежда цветовете си на къси стъбла, а не на гроздове. Освен това те имат по-силен аромат от розовите абелии. Червена абелия - Червените сортове абелия имат цветове, които растат на гроздове и са яркочервени. Те са чудесно допълнение към всяка градина и са сравнително лесни за отглеждане. Синя абелия - Цветовете на синята абелия растат на гроздове, имат силен аромат и лилав оттенък. Те са по-редки от розовите или белите сортове абелия, но все пак са красив избор.

 

Кога да засадим абелия

Абелията може да се засажда по всяко време на годината, но е най-добре да се засажда през есенните и зимните месеци. По това време растението няма да бъде стресирано от екстремните температури и ще имате достатъчно време да подготвите почвата за него. Можете успешно да засадите абелия и през пролетта, но имайте предвид, че по това време почвата все още ще се затопля. Ако температурата на почвата е твърде висока, абелията може да не получи достатъчно вода, което може да доведе до загиване на корените. Най-доброто време за засаждане на абелия е през есента. Засаждането на абелия през есента е чудесна идея, ако живеете в район с мека зима. Можете да засадите абелия и през пролетта, въпреки че е най-добре да започнете растенията на закрито през зимните месеци и да ги пресадите в градината, когато времето се затопли.

 

Как да се грижим за абелия

Абелията е подходящ избор за всякакъв тип градини, включително такива, които са устойчиви на засушаване и не изискват много грижи. Абелията е щастлива на частична сянка, а също така се справя добре и на слабо осветени места, включително под широколистни дървета и в близост до сгради с много сянка. Абелията обича кисела почва и малко влага. Тя се развива добре и в песъчливи, добре дренирани почви, но може да оцелее дори в глинеста почва. Можете да наторявате абелия с универсален тор през пролетта или есента, но не прекалявайте. Прекалено многото торове могат да доведат до силен растеж за сметка на цветовете. Абелията е много издръжливо и универсално растение, което може да расте при много различни условия. То расте най-добре, когато почвата е леко кисела, но може да понесе и алкална почва. Тя се развива добре в песъчлива или глинеста почва, а може да оцелее и в глина.

 

Долна линия

Абелията е универсален храст, който може да вирее в различни типове почви и може да се засажда целогодишно. Растението е студоустойчиво, така че можете да го засадите веднага щом подготвите градините си за новата година. То може да се похвали с ароматни розови или бели цветове, които привличат пчелите за опрашване, и цъфти през пролетта, когато дните се затоплят. Абелията също така е растение, което не изисква особена поддръжка, тъй като се нуждае от малко вода и торове, за да вирее. Абелията е чудесно допълнение към всяка градина заради своята гъвкавост, ниските нужди от поддръжка и нежните си цветове. Храстът е издръжлив, расте в много видове почви и се развива добре на частична сянка или слаба слънчева светлина, което го прави отличен избор за всяка градина.