Фикус Бенджамин

от A 17.12.2019 0 коментар(а)

Това е едно от най-популярните декоративни растения, които се отглеждат на закрито. Според специалистите, основната причина за това е произхода му.

 

Произход

Фикус Бенджамин (Ficus Вenjamina) принадлежи към семейство Moraceae. Това е вид, който се среща в топлите райони на Азия и Австралия. Той е официалното дърво на град Банкок в Тайланд.

 

Външен вид

Интериорното декоративно растение представлява дърво, което може да достигне височина от 5 м. на закрито (можете обаче да го подрязвате и оформята във всяка желана височина). На върха той има гъста корона от клони със зелени листа с дължина 8 см. и широчина 2.5 см.

 

Ficus Вenjamina "Variegata" е един от най-интересните сортове. Обикновено върху листата от сорта "Variegata" се появяват бели петна.

Сортът "Variegata" се отличава със зелени и бели листа. Той се нуждае от още по-голяма светлина от стандартния, зелен сорт. Колкото по-ярката е светлината е стаята, в която живее, толкова по-големи и по-ясни стават белите части на листата.

Понякога в растението могат да се намерят малки жълти плодове (годни за консумация).

В естествентата си среда Фикус Бенджамин е голямо дърво, достигащо до 30 м. височина.

 

Размножаване

Фикус Бенджамин може да се размножава чрез резници, което не е никак трудно. Вкореняването с резници може да се направи чрез две техники – във вода или в пръст.

Ако решите да използвате вода, използвайте непрозрачн съд и във водата поставете активен въглен.

Размножаването с резници в пръст е малко по-трудно, но резницита придобиват по-силна коренова система.

 

Вредители / инфекции

Фикус Бенджамин е най-податлив на вредители, когато се приспособява към ново място. През това време растението може да се превърне в цел на

Щитоносните въшки, трипс и червения акар. Какво трябва да направите, ако вашият фикус е заразен с вредители? Ако не можете да разпознаете кой вредител е нападнал вашето растение, направете снимка на заразената част на растението и го покажете на асистента в най-близкия до вас магазин за градинарство и той ще ви предложи подходящо лечение, което ще ви помогне в борбата с вредителя.