Хризантемата

от A 28.08.2019 0 коментар(а)

 

Полезни свойства на хризантемата

 

Полезните свойства на хризантема се дължат на нейния химичен състав. Венчелистчетата на тези цветя са богати на минерали като калий, селен, магнезий и  цинк. Хризантемите съдържат следи от етерични масла, които имат благоприятен ефект върху тялото. Етеричните масла от хризантеми съдържат вещества, които предотвратяват развитието на болестта на Паркинсон. Това е неврологично заболяване, което засяга възрастните хора.

 

Един от основните симптоми на заболяването е треперенето. Хората, които са били диагностицирани с болестта на Паркинсон, е добре да вдишват миризмата на хризантема и нейните етерични масла, или да търкат пресни листа. Доказано е, че могат да си правят и бани с водата, в която са варени хризантеми. Гликозидите в хризантемата, които са част от етеричното масло, подобряват коронарната циркулация и оказват положително влияние върху вегетативната система.

 

 

 

Етеричното масло укрепва имунната система и насърчава активирането на защитата на организма.

 

Хората, страдащи от безсъние, преди лягане се препоръчва да дъвчат няколко венчелистчета от хризантема. Аюрведа препоръчва използването на цветето срещу безсъние. Също така, е достатъчно да запазите венчелистчетата в устата си за няколко минути, за да успокоите нервите си. Малкият букет от хризантеми в близост до леглото също ще помогне за подобряването на съня ви.

 

Инфузията на цветните листенца оказва положително влияние върху нервната система и подобрява зрението. Напитката, която се приготвя от хризантема, има тонизиращ ефект - чаша чай може да развесели човек и да му създаде жизнерадостно настроение.

Добро укрепващо средство е къпането с вода с добавка от инфузия на пъпки от хризантема. За да направите това, малък брой пъпки се измиват добре и се заливат с няколко чаши вряла вода. Инфузията се излива във ваната и процедурата трае около 20 минути. Тази баня има перфектен ефект на отпускане след тежък ден и помага за възстановяването на сетивата. В период на постоянен стрес, тази процедура е по-добре да се прави редовно, добавяйки към хризантемата и лимонова кора. За лечение на нервни заболявания е необходимо да се проведе курс от 5 процедури, като се слагат листя от хризантема през ден.

 

В козметологията, хризантемите също намират своето приложение. Например, в Япония съществува една древна традиция да се покрие цветето с кърпа през нощта, а сутринта човек да избърше лицето си с нея и росата, събрала се по повърхноста на венчелистчетата. Такава процедура, според вярванията, носи здраве и дълголетие.