Как да подготвим оранжерията за ползване в 3 стъпки

от admin 26.08.2022 0 коментар(а)

След осигуряването на закритата постройка, е време тя да бъде приведена във вид, готов за ползване. Преди да засеете съответните растения, които желаете да отглеждате в нея, трябва да аранжирате пространството максимално добре, с цел ефективност и постигане на добри резултати.

 

Подготовка на почвата

Почвата, в съвкупност със светлината и водата, е най-важната основа, без която отглеждането е невъзможно. За да бъде благоприятна за целогодишно отглеждане на закрито, тя трябва да бъде подготвена за това.

В оранжериите, влажността на въздуха е голяма, както и температурата на въздуха. Почвата трябва да бъде обработена по начин, който да пропуска добре влагата и топлината. Най-често натуралната градинска почва се смесва с различни добавки, които да я обогатят и да засилят нейните плодородни свойства – хумус, минерални торове. Може да се направи разтвор от калиев перманганат, който има слаба концентрация на веществото.

Прекопаването на почвата е задължително. За най-добри резултати можете да използвате специална за целта фреза.

 

Подготовка на обособените легла за отделните култури

Най-продуктивно и ползотворно е обособяването на отделни пространства, в които отделните култури ще се отглеждат и няма да се посевите няма да се примесват. Те се подреждат по степен на необходимост от светлина – най-светлолюбивите се слагат в най-удобни за целта позиции и обратно.

Трябва да има достатъчно отделено пространство, както на ширина, така и на височина. Съобразете височината на конструкцията и засейте само култури, които няма да достигат покрива и да нараняват върховете си.

Между редовете в оранжериите, къде са подредени редиците легла, е добре да обособите пътечка, като по този начин няма да настъпвате засятото пространство.

 

Слагане на стелажи

Ако смятате да отглеждате цветя в саксии, е добре да осигурите стелажи, на които да ги позиционирате. Освен това, ако намеренията ви са да отглеждате различни култури, част от които нискорастящи, е добре да ги подредите на специални за целта места, като ги отделите от останалите. Ягодите са такива растения. В зависимост от обема на производство, можете да сложите няколко реда стелажи, които да ви спестят пространство.

Ако правите оранжерията си по поръчка, заявете стелажи и тяхното монтиране. Повечето оранжерии от поликарбонат се предоставят с налични кутии и стелажи, подходящи за подреждане на цветя и нискорастящи растения.

Правилната подготовка на вътрешната част на оранжерията има отношение към качеството и обема на продукцията.

Тази статия е написана в партньорство с Парник БГ – Лидер на пазара за парници. За да научите повече относно подготовката и видовете оранжерии, посетете нашия сайт.