Садене на зеленчуци през март

от A 26.02.2020 0 коментар(а)

Ако овошките се садят през есента, то много зеленчуци, които са в основаната на  съвременната българска кухня се садят през пролетта. Какво обаче може да се посади през месец март, който идва като първия пролетен месец с много капризно време?

 

Доматът като растение от семейството на картофите, според ботаническия принцип спада към плодовете. В кулинарията той се смята за зеленчук, така че вместо да се водят досадни спорове дали това е плод или зеленчук, по-добре е да се знае, че пролетта е идеално време за садене. Трябва обаче да се следят прогнозите, така че ако след 20-март се очаква застудяване е по-добре да се изчака до месец април.

 

Спанакът е много полезно зелено растение, което в съвременните климатични условия се сее в началото на март. Понеже той издържа на по-студени мартенски дни, за да се гарантира реколта до-късно през лятото, може да го засадите още в началото на месеца, като условието е, да не се сади на място, на което има много ветрове. Желателно е мястото все пак да е огрято от слънце през по-голямата част от деня.

 

Грахът е вкусният зеленчук, който е много капризен откъм засаждане в точния момент. Той трябва да се сади когато студените февруарски дни са минали, но не е станало прекалено топло за него в края на март. Тоест търси се подходящо време, което може да бъде уцелено от опитните градинари и зеленчукопроизводители.

 

Зелевите култури, зеле, броколи, брюкселско зеле, може да се засаждат през март, при спецификите за всяко растение. Зелето може да се сади в средата на месеца в южните области на страната, където има благодатна почва. Ако засадите броколи през март, може да имате реколта още в края на май.

 

Любимите краставици за таратор, любимите на българите чушки и „странните” за много хора патладжани също „обичат” мартенското време, така че да бъдат засадени. Промените през последните 5 години в климата в България, които не са постоянни, а много динамични изисква консултация с агроном, особено ако се садят зеленчуци за продажба. Когато ги засаждате в домашната си градина също може да съобразите някои особености на климата случили се предишните години, за да знаете как да подходите.