Начини за борба със сляпото куче

от A 13.01.2021 0 коментар(а) Съвети,

 сляпото куче

 

Вижте наколко начина за борба със сляпото куче

Най-добре е борбата със сляпото куче да се провежда през пролетта. Малките тогава не са достатъчно укрепнали и като унищожим майката, това е предпоставка и за смъртта на малките.

 

Начините за борба със сляпото куче са много.

 

- Удавяне. Един от най-разпространените е удавяне, като във хода се пуска да тече обилно вода, с цел удавяне.

 

- Задушаване. Продават се в селскостопанските аптеки димки, които се заравят в галерията след като се запалят.

 

- Примамване. То се извършва с капан за мишки и плъхове. Същите се поставят на открито в градината на различни места. За примамка се използва рязан картоф, ряпа или пък морков. Самите капани се завързват за кол.

 

- Отравяне. Морков, цвекло, ряпа или картоф се поръсват с цинков фусфит и същите се поставят на няколко места в галириите.

 

- Измръзване. Течен азот до половин литър се налива в отворите. Същият измества кислорода от почвата и кучето се задушава и умира.

 

 

 

- Прогонване. Отворите на галериите се запълват с парцали, слама и други материали, напоени с газ и бензин, след което се запалват и предизвикват смъртта на сляпото куче.

 

- Застрелване. С ловна пушка или флоберка се застава пред отвора и като се забележи движение на повърхността на пръстта се застрелват.

 

- Взривяване. Хора, запознати с пиротехниката, завръзват капсул детонатор за електрическа верига и щом кучето се появи с тялото си затваря веригата и се взривява. Да не се използва този способ от хора, които не са запознати с взривните вещества.

 

- Дебнене. Дупката му се открива с мотика или права лопата и се чака да я затулим. Поповото прасе не понася свежия въздух. При забелязване на движение на почвата се замахва с мотиката, убива се и се изравя. То е бавно движещо се и лесно се убива, ако е наранено преди това.