Игловръх алисум

от admin 23.07.2018 0 коментар(а)


Игловръх алисум

 

Ако търсите вечнозелено многогодишно растение за градината си, не търсете повече. Планинското растение Игловръх алисум (Alyssum montanum), може би, е иделното решение за вас. С тази публикация ще научите повече за това интересно растение.

 


ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК >>>


 

Какво е планински игловръх?

Тази малка цъфтяща красавица е издръжлива в различни зони, издръжлива на суша след засаждането си и отлично покритие за скални градини и други ниши, които са по-трудни за засаждане. Отглежданено на планинския Алисум е добро при ниско покритие на земята и достига само десет до петнадесет сантиметра във височина с тридесет до петдесет сантиметрово покритие на земята. Вечнозелените листа в сиво-зелен цвят създават изобилие от малки жълти цветове в края на пролетта до началото на лятото. Бързо растящите растителни планински растения скоро запълват скалистите граници или алпийски пейзажи с експлозии от жълти цъфтежи, така че листата им едва се забелязват.

Как да го отглеждаме?

Отговорът на въпроса "Как да отглеждаме планинският Алисум?" е кратък, тъй като грижите за него са много лесни и дори елементарни. Като неизискващ много грижи екземпляр, планинският алисум расте и цъфти в почти всякакъв вид почви - от глинести до пясъчни почви, от алкално, през неутрално, до киселинно рН. Предпочита добро дрениране на почвата и наличието на много слънце, въпреки че ще расте и при по-малко слъчева светлина.

Планинските растения алисиум могат да се отглеждат от семена и всъщност да се самоопрашват, ако им бъдат създадени условия. В ръководстата по овощарство тези растения могат да бъдат намерени под наименованията "Mountain Gold Madwort" или само "Mountain Madwort." Засадете планинският игловръх на разстояние от двайсет и пет до петдесет сантиметра. Алисумът може да бъде отглеждан и в саксия или с други алпийски растения в градината.

Как да се грижим за него?

Грижата за планинските растения от семейство игловръх е толкова непретенциозна, колкото и засаждането им. Както бе споменато по-рано, това растение не се влияе много от количеството вода и наистина издържа на суша доста повече от други растения, защото е планинско. Премахнете избледняващите цъфнали цветове, за да насърчите растежа на новите. Планинският алисум е доста устойчиву както на вредители, така и на болести, въпреки че е чувствителен към листни въшки и гниене на корените. Този, родом от Средиземно море екземпляр, е идеално допълнение към всеки скалист пейзаж и ще осигури златист пролетен цвят срещу минимално внимание от ваша страна.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Алисум разсад,  алисум многогодишен,  кога се сее алисум,  алисум цена,  алисум семена,